Knelpunt/risico

Bij het plaatsen van een pallet in een stelling is het risico aanwezig dat de pallet in de aangrenzende stelling per ongeluk doorschuift. 

Maatregel/oplossing

Plaats een doorschuifbeveiliging of palletaanslag of -stop. Een palletaanslag of -stop is meestal een stalen profiel, kabel, of stootblok dat met een afstandshouder op het achterste juk is gebout of ingehaakt. Deze voorziening voorkomt dat de pallet te diep wordt weggezet en achter uit de stelling valt.

Een doorschuifbeveiliging is een halverwege en overdwars in de stelling geplaatst stalen profiel, dat ervoor zorgt dat achter elkaar geplaatste pallets elkaar niet kunnen raken. Dit voorkomt dat de ene pallet per ongeluk de andere doorschuift.

Aandachtspunt:
Er bestaat de mogelijkheid dat medewerkers minder goede opletten. De genoemde beveiligingen kunnen uitnodigen om de pallet er met grof geweld tegenaan te zetten.

De beste oplossing is een goede maatvoering in stellingdiepte, dat wil zeggen dat de gebruikte palletmaten precies zijn afgestemd op de stellingdiepte. Let dat er sprake is van goede ladingdragers.

Als een stelling dicht tegen een magazijnmuur staat, kan een palletstop nuttig zijn om te voorkomen dat de muur te veel beschadigd.

Veiligheidsaanslag om te voorkomen dat pallets te diep geplaatst worden. De palletstop wordt met bouten en moeren rechtstreeks op het staanderprofiel bevestigd.