Knelpunt/risico

Ondanks het feit dat langdurig staand werk klachten kan veroorzaken van bijvoorbeeld de onderrug of van de vaten in de benen is het raadzaam om een stawerkplek in te richten indien de taken van de medewerker vereisen dat deze beperkt tot zeer mobiel is en dat middelzware arbeid of objecten gehanteerd moeten worden. Indien langer dan 1 uur achter elkaar of indien meer dan 4 uur per dag gestaan moet worden neemt de kans op klachten toe. Een zit/stasteun kan de lichamelijke belasting verminderen, doordat de benen gedeeltelijk ontlast kunnen worden en staan kan worden afgewisseld met ondersteund staan.

Maatregel/oplossing

  • Indien mobiliteit, reikwijdte en kracht niet of minder van belang zijn bij de uitvoering van taken kan de stawerkplek veranderd worden in een werkplek met zit/stasteun (zie beslisschema staand of zittend werk).
  • Indien langer dan 1 uur achter elkaar of indien meer dan 4 uur per dag gestaan moet worden.
  • Zorg voor ruime hoogte instelling.
  • De voorkeur gaat uit naar een uitvoering met stervormige voet.
  • Let op aanwezigheid van voldoende beenruimte onder de tafel.

Toelichting en tips om de goede werkplek met zit/stasteun vorm te geven:

De stawerkplek moet voldoen aan de ergonomische eisen die vanuit het werk en de individuele lichaamslengte gesteld kunnen worden. Hier gelden in principe dezelfde referentiepunten als die bij de stawerkplek (zie inrichting stawerkplek). Belangrijke afwijking is dat de ideale werkhoogte bij het werken met een zit/stasteun 10 cm lager ligt dan bij staand werken.

Een goede werkhoogte = afhankelijk van de lichaamlengte, de grootte van de voorwerpen en de taak.
Doorgaans is de werkhoogte tussen de 10 cm onder ellebooghoogte.

Een goede reikafstand = afhankelijk van de frequentie van de handelingen.
Om te voorkomen dat men in de rug buigt, is de maximale reikafstand ≤ onderarmlengte.Een voldoende beenruimte onder het werkblad om aangeschoven aan de werkplek te kunnen werken. Indien het bedienen van pedalen aan de orde is, verander de stawerkplek in een zitwerkplek.

Geef instructie over de manier waarop de hulpmiddelen ingesteld moeten worden om een goede werkhouding aan te nemen.