Knelpunt/risico

Tillen en dragen van zware dozen, het gaat daarbij doorgaans om dozen met een inhoud van 6 flessen (6-8 kg) en dozen met een inhoud van 12 flessen (12-15 kg), in combinatie met ongunstige werkhoudingen, zoals tillen met een gebogen rug, lasten laag van de grond tillen, boven schouderniveau tillen of neerzetten of ver moeten reiken, kunnen leiden tot ernstige klachten aan het bewegingsapparaat. Lage rugklachten hebben een groot aandeel in deze klachten.
Ook nekklachten, schouderklachten, handklachten, polsklachten, heup- en knieklachten, kunnen ontstaan door het tillen en dragen van te zware lasten in combinatie met ongunstige werkhoudingen.

Maatregel/oplossing

Tijdens tillen dient een verantwoorde werkhouding en de juiste til techniek gehanteerd te worden. Belangrijke aandachtspunten zijn:

 • bepaal vooraf het gewicht van de doos, te zware dozen met meerdere personen tillen;
 • bedenk vooraf hoe en waarheen je de doos gaat verplaatsen, zodat je rekening kunt houden met eventuele moeilijkheden;
 • zorg dat de weg vrij is van obstakels als je moet lopen met de last, gebruik stroeve schoenen bij gladde vloeren;
 • neem een stabiele houding in waarbij het lichaamsgewicht over twee benen wordt verdeeld;
 • de doos dicht bij het lichaam houden, zodat de horizontale afstand tot de lage rug zo klein mogelijk is;
 • til met afhangende schouders;
 • houd de rug recht;
 • vooroverbuigen van de romp zoveel mogelijk voorkomen;
 • draaiing en zijwaarts buigen van de romp voorkomen (alleen recht vooruit tillen);
 • draai niet vanuit de rug tijdens het tillen; verplaats de voeten;
 • voorkom hoge versnellingen;
 • Realiseer je dat tillen het minst belastend is wanneer de werkhoogte rond de 80cm ligt. Dit geldt dus zowel voor het optillen als neerzetten van de doos.
 • plaats zware dozen niet op vloerniveau
 • Til techniek: wel of niet door je knieën?
  Of je nu wel of niet het beste door je knieën kunt gaan, is afhankelijk van het formaat van de doos:
  • Is de doos groot en moet je hem dus voor je knieën langs tillen, dan heb je een enorme lastarm. In dit geval is het voor je rug vaak beter om niet door je knieën te gaan en voorovergebogen te tillen.
  • Is de doos klein en kun je hem tussen je knieën door omhoog bewegen, ga dan inderdaad door je knieën en houd je rug recht. Opgemerkt kan worden dat nagenoeg alle wijndozen een klein formaat hebben en dus het beste tussen de knieën verplaatst kan worden.
 • Aangeven wat er in dozen zit (aanduiding gewicht).
  Het is belangrijk te weten hoe zwaar de doos ongeveer is. Medewerkers kunnen hun lichaam instellen op een zware of juist op een lichte tilhandeling. Bij een verkeerde inschatting kan het er zomaar “inschieten”. Ook als de altijd zware doos die je wilt tillen opeens leeg blijkt te zijn. Weet dus wat je tilt. Kijk op het label of voel eerst even hoe zwaar het object is, dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Zorg dat je op de hoogte bent van welke situatie je bij de klant kunt tegenkomen (trappen, wel of geen lift e.d.). Houd hier zoveel mogelijk rekening mee, niet allen qua tijd of mankracht maar ook qua in te zetten hulpmiddelen.
 • Gebruik maken van de Tilwijzer.
  De Tilwijzer is een specifieke folder over de juiste tilhouding. De Tilwijzer is ontworpen voor een project van de Productschappen Wijn en Dranken. De kern van de Tilwijzer bestaat uit twaalf voorbeelden waarin juist en onjuist tillen naast elkaar zijn afgebeeld. Bij iedere afbeelding is een korte tekst opgenomen. De Tilwijzer is zo ontwikkeld dat hij op de werkplek kan worden opgehangen, om de medewerkers dagelijks te herinneren aan het belang van goed tillen.

Aanvullende informatie/tips en hulpmiddelen

Til dicht bij en recht voor het lichaam en met een rechte rug.

 

Gebruik je voeten bij een draaiende til beweging; zet passen en houd je rug recht.

De grip op de doos verbetert door ze te voorzien van handgrepen. De mogelijkheid van de uitvoering van handgrepen hangt o.a. af van het te dragen gewicht en de stevigheid en kwaliteit van het materiaal (karton). De invloed op het doorvoeren van deze maatregel is daarnaast afhankelijk van de medewerking van uw leveranciers; overleg met uw leveranciers de haalbaarheid van deze maatregel.

De Dual lift van Liftmates is een handig hulpmiddel waarmee je grote dozen gemakkelijker kunt tillen en verplaatsen. De twee handgrepen zijn voorzien van korte spikes, die in de zijkant van de doos worden gedrukt. De grip op de doos is beter, waardoor deze minder snel uit je handen glipt.
Met een neutrale handgreep kunnen dozen op elke gewenste hoogte aan de zijkant worden vastgepakt. Doordat er slechts heel kleine gaatjes worden gemaakt, blijft de doos in prima staat. De doos moet natuurlijk wel van stevige kwaliteit zijn.

Met een neutrale handgreep kunnen dozen op elke gewenste hoogte aan de zijkant worden vastgepakt. Doordat er slechts heel kleine gaatjes worden gemaakt, blijft de doos in prima staat. De doos moet natuurlijk wel van stevige kwaliteit zijn.

Voor het tillen van dozen in het magazijn zijn de vaculift of klemhefsysteem geschikte hulpmiddellen bij het tillen van dozen van verschillende afmetingen. De vaculift kan tevens gebruikt worden bij het tillen van fusten.

De vaculift en de grijper van het klemheffer zijn toepasbaar in combinatie met een balancer. De klemheffer met balancer kan gekoppeld aan pallettruck of heftruck een mobiele oplossing bieden zodat de draagbelasting afneemt.