Knelpunt/risico

Fysieke overbelasting van werknemers door tillen kan leiden tot ernstige schade aan de gezondheid. Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen het gevolg zijn. Lage rugklachten hebben een groot aandeel in deze klachten. Klachten betreffen niet alleen de rug maar kunnen tevens nadelige consequenties hebben voor nek, schouder, hand, pols, heup en knie. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een combinatie van belastende factoren. Bijvoorbeeld tillen van pallets in een slechte werkhouding, een houding lang vasthouden in combinatie met tillen of steeds dezelfde til beweging uitvoeren terwijl ook ver moet worden gereikt. Het gaat daarbij om zowel de til gewichten, het grote formaat van de pallet en de consequenties voor de werkhouding.

Maatregel/oplossing

Automatiseren en inzet van transportsystemen bij palletiseren geldt als een technische oplossing om het aantal handmatige til- en reikacties te verminderen. Deze maatregelen is voor kleinere ondernemingen met een beperkte voorraad vaak minder toepasbaar/rendabel.

Toelichting / Voorbeelden

Flexibele palletiseerrobot

Dozen (of andere producten zoals kratten) worden automatisch gerangschikt en geplaatst op een pallet.

  • De robot is eenvoudig verplaatsbaar doordat de wielen worden aangedreven door een motor. Hierdoor kan de palletiseerrobot ingezet worden op verschillende locaties in de fabriek.
  • De bediening van de robot is eenvoudig te leren ook voor mensen zonder technische achtergrond. Verschillende stapelverbanden zijn standaard in te voeren.
  • De machine is geheel afgeschermd met platen en deuren. Alle deuren zijn middels contact schakelaars beveiligd. Wanneer een deur open gaat stopt de machine.

Palletmagazijn / palletstapelaar

Met één man optillen van een pallet van een stapel is zeer zwaar werk. Een gemiddelde europallet weegt 25 kg. Het handmatig tillen is eigenlijk geen optie. Het van een stapel afgooien is een praktijksituatie die nog steeds voorkomt. Kans op lichamelijk letsel, doordat pallet net verkeerd terecht komt is zeker aanwezig.
Met technieken zoals hierboven geschetst, (waaronder gebruik maken van het hefboom effect) kan overbelasting voorkomen worden. Tillen met z’n tweeën is ook een prima optie.

In een palletmagazijn of palletstapelaar wordt steeds de onderste pallet vrijgemaakt zodat deze met de pompwagen uitgereden kan worden. Het handmatig tillen en verplaatsen van pallets is hierdoor niet meer nodig.