Knelpunt/risico

Langdurig zittend chauffeurswerk kan belastend zijn voor de rug en de ledematen. Het is van belang dat de werkplek zo ingericht is dat klachten zoveel mogelijk worden voorkomen; het zittend werk mag niet leiden tot rug- of andere gezondheidsklachten van de chauffeur.
Naast deze risico’s neemt de kans op rug en nekklachten toe wanneer de heftruckchauffeur een gedraaide zitpositie in moet nemen bij het achteruit rijden.

Maatregel/oplossing

De inzet van een elektrische vorkheftruck met draaibare cabine is een maatregel voor het vervoer van grote lasten of gestapelde pallets waarbij een gedraaide zitpositie kan worden voorkomen. 

Toelichting

De 180 graden draaibare cabine is goed te gebruiken is situaties waar het zicht teveel beperkt wordt om veilig vooruit te kunnen rijden. De draaibare cabine maakt achterom kijken overbodig.
Doordat de bestuurder na het opnemen van de last met cabine en al in de richting van de “achterkant” van de truck draait, heeft hij ook bij het achteruit rijden volledig zicht. Zo is het mogelijk grote lasten of meerdere pallets op elkaar op te nemen, zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Bovendien hoeft de bestuurder geen gedraaide zitpositie aan te nemen, welke rug- en nekklachten kan veroorzaken.