Knelpunt/risico

Langdurig staand werk kan klachten veroorzaken van bijvoorbeeld de onderrug of van de vaten in de benen. Te lange duurbelasting van staand werk kan daarnaast in lichamelijke klachten resulteren door vermoeide of brandende voeten.

Maatregel/oplossing

  • Naast de inzet van een zit-stasteun (zie blad inrichting stawerkplek met zit-stasteun) zijn er hulpmiddelen als de ergomat en goede schoenen die de belasting van langdurig staan positief kunnen beïnvloeden. 

Toelichting en tips bij hulpmiddelen bij staand werk

Goede veiligheidsschoenen:
De werkhouding wordt ook beïnvloed door de schoenen. Een goede werkschoen met voldoende steun voor de voetzool en met de enkel in een stabiele neutrale positie voorkomt mede dat de medewerker passief in de overstrekte knieën, heup en onderrug gaat ‘hangen’.
Daarnaast is het dragen van veiligheidsschoenen van groot belang om voetletsel te voorkomen of te beperken.

Het vinden van goede schoenen en vervolgens het aanmeten van de schoenen voor de verschillende medewerkers met ieder hun eigen voetvorm en persoonlijke wensen is van belang. Er zijn leveranciers die voor een vast bedrag per medewerker alle werkzaamheden uit handen nemen. Bij inkoop kunt u de leverancier vragen of de schoen voldoet aan de norm NEN ISO 20345. Hierin zijn de eisen omtrent anti-slipzolen vastgelegd.

Ergomat
Ergo matten kunnen voordelen bieden aan medewerkers die langdurig stilstaand werk verrichten. De matten bevatten ruimtes met lucht en zachte noppen, die ervoor moeten zorgen dat er voortdurend kleine bewegingen plaatsvinden met als gevolg een verbeterde bloedcirculatie. Beoogde voordelen van de ergo matten zijn in die zin minder risico op kramp, verstijving en circulatieproblemen en uitstel van het optreden van vermoeidheid. Daarnaast zou de mat ten goede komen aan de veiligheid door gebruik van anti slip materiaal.
De genoemde meerwaarde van de ergo mat zou zich voornamelijk uiten bij de uitvoering van langdurig stilstaand werk. Over het algemeen wordt geadviseerd om statische inspanning zoveel mogelijk te doorbreken door dynamisch inspanning en daarom staan en lopen zoveel mogelijk af te wisselen. Indien de houding bij een uit te voeren taak niet stilstaand is en de reden dat draaien door het verplaatsen van de voeten gestimuleerd wordt, is de toegevoegde positieve waarde van de ergo mat op veel “bewegend staan” werkplekken, afgezien van subjectieve beleving van individuen, klein te noemen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het draaien bemoeilijkt wordt door gebruik van antislip materiaal in de matten.